Köşe Yazıları

Yüzler Gülüyor…

2020 yılının Şubat ayında başlayan ve tüm dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs hastalığı (COVID-19) ülkemizde de tüm sektörü etkiledi. Çok sayıda mekan kepenk indirmek zorunda kaldı. Ayakta kalmak için direnen de çok oldu. 

Ayvalık esnafı da çok etkilendi pandemi döneminden. Ayvalık Belediyesi, küçük esnafa maddi anlamda da destek oldu. Bu hastalıktan doğaldır ki tur tekneleri, Midilli’ye sefer yapan turizmciler de çok etkilendi. Gümrük kapıları kapatıldı, seferler tamamıyla durduruldu. Tekneler limana demir attı ve 2022 yılına kadar gümrük kapıları kapalı kaldı.

Pandemi yetmiyormuş gibi,  21 Mayıs 2021 yılında Ayvalık’ta yaşanan fırtına faciasında yüzlerce tekne battı, milyonlarca lira zarar tuzu biberi oldu. Tur tekneleri de nasibini aldı bu faciadan. Amatörlerin kayıkları parçalandı, balıkçıların tekneleri battı. Devasa boyutlu tur tekneleri suya gömüldü.

Herkes sabırla bekledi, sınırların açılmasını, gümrük kapılarından giriş yapılmasını. Nihayet beklenen gün geldi çattı, 12 Nisan 2022 günü, Ayvalık’tan Midilli’ye ilk sefer gerçekleştirildi. Merak ettim, Ayvalık Belediyesi meclis üyesi ve aynı zamanda İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Yönetim Kurulu üyesi Ali Jale’ye sormuştum, gümrük kapılarının kapalı olduğu dönemi, nasıl atlattın diye?

Hiçbir işçisini çıkarmadığını, düzenli olarak aylıklarını ödediğini, liman bedellerini aksatmadığını, sabırla beklediğini söylemişti. Her iki bayramdan başlayıp günümüze kadar Midilli’ye sefer yapan feribotlar dolup taşıyor. Gümrük önünde uzun kuyruklar oluşuyor ve artık yüzler gülüyor.Sabrın sonu selamettir diyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu