Hikayesi Balkanlar’dan Türkiye’ye Uzanan Geleneksel Lezzet
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 1958 yılında faaliyete geçen boza işletmesi Faik Atik tarafından baba mirası olarak yaşatılmaya devam ediyor.
Faik Atik, boza üretiminde köklü bir geçmişe sahip olan ve günümüzde ayakta kalmayı başaran Saray Boza’nın ülke sınırlarını aşan hikayesini anlattı. Faik Atik, Balkanlar’dan Türkiye’ye göç eden babasından öğrendiği boza üretimini aynı geleneksel standartlarla yaşatmayı sürdürüyor. Saray Boza’nın geçmişinin aslında Üsküp’e kadar uzandığını, babasının Türkiye’ye göç edip Bandırma’ya gelmeden önce de boza üretimi yaptığını söyleyen Faik Atik, “Belki de artık bu işte son nesiliz diyebiliriz” dedi.
Hedeflerinin bir asrı görmek olduğunu söyleyen Atik, “Mesleğimi çok seviyorum. Zaten sevmezsen bu işten bir randıman alamazsın, ürettiğin ürün de lezzet vermez. Çocuklarımız okul okudular ama inşallah emekli olduklarında bu işi devam ettirirler. Bizim iş, kazancından ötürü kıyıda kalıyor. Markamız patentli, 65 yıllık bir marka. Babamdan kalan bu işi devam ettirdiğim için bir asra varsın isterim. Tabi rabbim ne der ne ile karşılaşırız, bunu da bilemeyiz ama inşallah devam eder” diye konuştu.