Köşe Yazıları

Schengen Vizesi Alamayan Canını Sıkmasın!

Pek severiz Yunan adalarına gidip gelmeyi; o kadar yakın ki Yunan adaları. Kuşadası Milli Parkı ile Sisam’ın Psili Ammosköyü arası sekiz yüz metre, uzatsan elini Dimitri’ye toka yapacaksın sanki. Çeşme ile Sakız adası artık kardeş şehir olmuşlar, günübirlik gidip gelmeler pek revaçta. 

Çeşme’den Sakız’a, Kuşadası’ndan Sisam’a, Ayvalık’tan Midilli’ye gidip gelmek çok kolay. Tabii vizeniz varsa; bas Euro’yu al vizeyi. Ama son dönemde vize sorunu yaşanmaya başladı. Çevremden duyuyorum, beş gün, üç gün vize çıktığı, hatta hiç vize alamayıp, yol ve konaklama paralarının yandığını anlatıyorlar.

Vize alamayanlar dert yanmasın, vizesiz de adalara gidilebilir aslında. Sisam, Midilli ve Sakız adaları gerçekten gidilmesi, gezilmesi ve görülmesi gereken yerler. Ancak bizim burnumuzun dibinde iki adamız var. Gökçeada ve Bozcaada;  ikisi de birbirinden güzel doğallıklar barındırıyor.

Vize derdi yok, Euro gibi bir derdin ise hiç yok, koy cebine Türk lirasını atla arabana Geyikli iskelesinden Bozcaada’ya, Çanakkale’den Gökçeada’ya. Her iki adada da geçmişten kalan izleri görmek mümkün, pırıl pırıl koyları, tertemiz denizleri, yeşili, doğal güzellikleri barındırıyor.

Bağlarında şaraplık üzümler yetişiyor, özellikle kırmızı şarabın tadına doyum olmuyor, yerel üreticilerin katkısız reçelleri, gelincik, domates, gül yaprağı ve daha niceleri. Otlu yemekleri pek severiz, adalarda birbirinden lezzetli ot yemekleri, salatalar ve tadına doyulmaz zeytinyağlılar. 

Arnavut kaldırımlı daracık taş sokakları, şirin mi şirin eski Rum evleri, kıpkırmızı kiremitleri, denize bakan yüzleriyle konuksever. Fiyatları Türk lirası, mezeler muhteşem, balıklar taptaze.

Adalara gidin sokaklarını arşınlayın. Birbirinden güzel begonvillerin yaslandığı taş evleri seyredin. Ahşap panjurlu evler, kırmızı, mavi ve yeşil boyalı sokak kapıları, taşların arasından süzülüp giden şarap fabrikalarının fotoğraflarını çekin. Koylarında serinleyin, esnaf güler yüzüyle sıcacık mekanlardan size seslensinler. Adalılar güler yüzlü insanlar, gitmek kolay, dil bilme derdi, vize ve Euro yok.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu